Soprummet

Farligt avfall och elektronikavfall får inte kastas i soprummet, utan ska istället lämnas in på mobila miljöstationen, alternativt till stadens fyra återvinningscentraler.

Under 2017 kommer mobila miljöstationen till Havregatan 1 den 14 mars, 9 maj, 12 september och 7 november kl 19:00-19:45.

Elavfall – saker som drivits med sladd eller batteri. Hit hör även glödlampor, låg-energilampor och lysrör. När du köper elartiklar med ljud eller bild (TV, video, radio etc) är återförsäljaren skyldig att ta emot din gamla produkt.

Till stadens återvinningscentraler lämnas:

  • vitvaror: ex tvättmaskin, torktumlare, spis, spisfläkt, diskmaskin och bänkspis
  • kylmöbler: kyl- och frys
  • däck med eller utan fälg, gräsklippare, bildelar, biltillbehör, bilbatterier, tv-apparater
  • byggavfall: gipsskivor, stålreglar, sanitetsporslin, diskbänkar, bänkskivor mm

Inget av det som står på punktlistan får alltså ställas i soprummet, utan ska lämnas på stadens återvinningscentraler.

Källsorteringen i soprummet, i respektive hus, finns behållare för källsortering av bla glas (färgat och ofärgat), tidningspapper, pappersförpackningar/wellpapp, metall och hårdplast/mjukplast. Det är viktigt att alla hjälps åt att sortera sina sopor, dels för miljöns skull och dels för att det påverkar föreningens kostnader för sophämtningen.

I behållaren för:

Metall:
Får endast lämnas tomma och ursköljda metallförpackningar. Annat av samma material får inte lämnas där utan sorteras som grovavfall.

Exempel på det som ej får kastas i behållaren: glödlampor, plastpåsar, stekpannor, kastruller, bestick.

Hårdplast/mjukplast:
Får endast lämnas tomma och ursköljda hårdplastförpackningar och ren mjukplast och frigolit. Annat av samma material får inte lämnas där utan sorteras som hushållsavfall alternativt grovavfall.

Exempel på det som ej får kastas i behållaren: ej ursköljda vinbox-förpackningar (slängs i behållare för hushållssopor), tidningar (slängs i behållare för tidningar).

Wellpapp/Kartong:
Får endast lämnas ihopvikta kartonger och wellpapp, samt övriga pappers-förpackningar. Mjölk- och juiceförpackningar måste vara helt tomma och ursköljda.

Exempel på det som ej får kastas i behållaren: frigolit, plast och övrigt emballage, böcker, vinbox-förpackningar (slängs i behållare för hushållssopor), tidningar (slängs i behållare för tidningar).

Tidningar:
Får endast lämnas dagstidningar, veckotidningar, telefonkataloger, reklamblad och vanligt skrivpapper.

Exempel på det som ej får kastas i behållaren: böcker, kartong och wellpapp.

Glas:
Får endast lämnas glasflaskor och förpackningsglas i respektive behållare för färgat och ofärgat glas.

Exempel på det som ej får kastas i behållarna: glödlampor, lågenergilampor, (kan lämnas till mobila miljöstationen) glasrutor, porslin, glasskålar, dricksglas.

Har du frågor om föreningens avfallshantering och källsortering kontaktas fastighetsansvarig.